Notícies

Com cada mes us fem arribar la proposta del CeDRe, Centre de Recursos per la Pau de la Coordinadora d'ONG Solidàries. I aquest mes de novembre us proposem la lectura de quatre dels llibres nous que han arribat darrerament i que per la seva punyent actualitat, senzillesa i claredat en la presentació, creiem que poden ser-vos d'interès. També, aprofitant que amb l'arribada de la fred fem més vida a dins, us presentem dos jocs (un de sobretaula i un d'ordinador) perquè passeu bones i lúdiques estones.
Aquest és el manifest llegit al Cercle de Silenci que vam fer a Girona amb motiu del Dia Internacional per a l'Eradicació de la Pobresa: La pobresa és cada cop més extensa, intensa i crònica. Les desigualtats, causa i conseqüència alhora de la crisi global i complexa que vivim, s'incrementen a causa d'un sistema fiscal injust i unes polítiques d'austeritat devastadores que fins i tot posen en qüestió la universalitat dels serveis públics. Mentre el cost de béns i serveis bàsics com els aliments, l'energia i els medicaments augmenten sense fre, l'accés a l'educació, la salut i els serveis socials es dificulta i el mercat laboral ofereix cada vegada menys oportunitats, i en condicions més precàries.
Presentació del seu autor, dimarts 22 d'octubre, a les 20h., al centre cívic del Barri-Vell Mercadal de Girona.
No hi ha hagut desnonament. El desallotjament del bloc de pisos ocupat de Salt previst per aquest matí, a les nou del matí, ha quedat ajornat fins al 29 d'octubre. Ho ha ordenat el Tribunal Europeu dels Drets Humans, com a resposta a un recurs presentat pels advocats de les famílies que viuen al Bloc Alliberat de l'Obra Social de la PAH. En aquest recurs, els advocats denunciaven la deixadesa del govern espanyol a l'hora de buscar solucions per a les 13 famílies del bloc. Un miler de persones ha fet costat a les persones afectades i han esclatat amb eufòria davant l'anunci de l'ajornament.
A partir d'aquest divendres, Solidariquart organitza un cicle de cinefòrums-debat entorn les reflexions sobre l'Ensenyament (18 d'octubre), el treball (15 de novembre) i els mitjans de comunicació (13 de desembre) que proposa la sèrie documental de l'Agenda Llatinoamericana, 'L'excusa'.
Setem-Girona i Kilalia posen en marxa una nova formació conjunta amb l'objectiu de millorar la comunicació, l'apropiació i l'apoderament de les persones i grups.

El sistema agrícola i alimentari no funciona. Vivim en un món que condemna milions de persones a la fam mentre diàriament es llencen tones de menjar, que fa desaparèixer la pagesia de les nostres terres, que acaba amb la diversitat agrícola i que, a més, ens posa malalts. Què podem fer? La Coordinadora d'ONG Solidàries organitza el curs «Qui decideix allò que mengem?» que serà impartit per Esther Vivas. En el seminari s'analitzarà el cantó fosc de l'actual model de producció, distribució i consum d'aliments. I es plantejaran les alternatives existents en el marc de la sobirania alimentària, el comerç just i el consum crític.
Nicaragua està canviant. El bagatge acumulat pel Frente Sandinista de Liberación Nacional (FSLN) i la lluita del poble nicaragüenc és immens. Per tot plegat, aquest cap de setmana, entre divendres 11 i diumenge 13, es fa a Arbúcies una trobada que busca reactivar les organitzacions europees solidàries amb la Revolució Popular Sandinista (RPS) i els Comitès de lideratge sandinista a Europa, analitzar, debatre i redefinir la solidaritat europea amb la RPS i el paper de la FSLN i acordar una agenda comuna d'accions.
Es calcula que en els últims anys, més de 20.000 persones haurien perdut la vida al mar Mediterrani, intentant arribar a Europa. L'últim capítol, qualificat de "vergonyós" per la majoria de líders europeus, ha deixat un trist balanç de 300 persones mortes o desaparegudes, davant les costes de Lampedusa. Qui n'és responsable? Europa destina milions d'euros a reforçar les seves fronteres i la seva seguretat per tal que no arribin els immigrants que, per altra banda, són necessaris per al funcionament d'un capitalisme que es nodreix de mà d'obra barata.
Diferents organitzacions, col·lectius i persones d'arreu del territori català es van trobar a Girona, dissabte passat, per tal d'organitzar-se sota la recent batejada Xarxa per la Sobirania Energètica. La xarxa neix de la necessitat de diferents col·lectius d'actuar conjuntament com a subjecte polític sobre diferents actors -especialment les administracions- i facilitar un escenari de transició cap a un model energètic democràtic, just i sostenible.

Pobresa Zero és una mobilització que es fa a nivell mundial contra la pobresa, coincidint amb el Dia Mundial per a l'Eradicació de la Pobresa. Aquesta campanya va néixer per fer el seguiment del compliment dels Objectius del Desenvolupament del Mil·leni i per, mitjançant la implicació de tots els sectors de la societat civil, posar fi a les vergonyoses xifres de la pobresa: 1.300 milions de persones avui viuen en situació d'exterma pobresa, quasi mil milions, passen fam, mentre que 1.300 milions de tones d'aliments van a parar cada any a les escombraries.
Un repàs a la història de la Fundació Ser.gi des dels anys 70 fins ara permet veure, a grans trets, quins han estat els principals focus de vulnerabilitat social. Perquè Ser.gi ha estat sempre una entitat dinàmica que ha sabut copsar els col·lectius amb més risc d’exclusió social i treballar per millorar la seva qualitat de vida.