Notícies

29/09/2020

Contes que ens parlen d'emocions i valors

Des de fa uns anys, un dels recursos més exitosos del CeDRe és el de les maletes de contes: n'hi ha una dedicada als valors, sentiments i emocions, una altra sobre les angoixes i els grans èxits, i una tercera, que recull històries sobre la convivència.

Els contes són màgia, fantasia, i també aprenentatges. Ens desperten la creativitat i les ganes de conèixer i aprendre, i ens acosten altres maneres d’entendre el món.  Amb el conte, l’infant, l’adolescent, l’adult o el jove, pot permetre's el luxe d’empatitzar amb personatges completament allunyats del seu món quotidià, pot aprendre a resoldre conflictes o a assumir responsabilitats, i pot també, respondre’s preguntes morals i ètiques.

Els contes ens ajuden a...

  • Potenciar la creativitat a través de les històries que s’expliquen.
  • Motivar vers la lectura i descobrir tot el que hi podem trobar a través dels personatges.
  • Activar l’actitud d’escolta com l’hàbit d’atenció i concentració
  • Estimular la comunicació i el treball col·laboratiu
  • Descobrir i analitzar les actituds dels personatges i com aquests resolen els conflictes
  • Enriquir el vocabulari i el llenguatge a través de l’expressió oral o escrita
  • A conèixer comportaments i costums de la nostra pròpia comunitat o de realitat lunyanes.

 

Al CeDRe, a més, els contes tenen un valor afegit que és la seva vessant educativa. Cadascuna de les tres maletes de contes que es poden agafar en préstec gratuït,  recullen uns 5-6 llibres de contes plens d'històries de vida, llegendes i vinyetes que ens parlen del bon veïnatge, de com conviure amb la discapacitat, de què ens passa quan tenim por o vergonya, de com podem demanar ajuda quan la necessitem, de l’enveja i l’enuig, també de l’alegria i l’emoció pels èxits obtinguts... Però a més, des del CeDRe s'ha potenciat la vessant pedagògica, acompanyant cada maleta amb una guia d'activitats amb propostes de jocs, idees i instruccions per a la seva lectura i dinamització.

Cada maleta, doncs, permet fer un treball d’anàlisi dels continguts, adaptat a cada edat, amb proposta d'activitats i recursos que incideixen en les actituds, els valors i les emocions del lector a fi d’aprendre a identificar els sentiments, el plaer de la narrativa i diverses maneres de resoldre reptes i conflictes. Una eina molt ben valorada per mestres i educadores, que també és molt útil dins  l'àmbit familiar.

Actualment, al CeDRe hi trobareu aquestes tres maletes adreçades a públic infantil:

 

Per al públic juvenil, oferim assessorament amb propostes de novel·la gràfica i còmic, que els ajudarà a entendre el seu món personal i el món que els envolta. Féu la vostra consulta a: educacio@solidaries.org