07/07/2021

Ens adherim al Pla de Transició Ecosocial de Girona

La Coordinadora d'ONG Solidàries i vint-i-cinc entitats que en formen part s'han adherit als compromisos i objectius del Pla de Transició Ecosocial a Girona que ha impulsat Girona pel Clima i que l'Ajuntament de Girona fa seus i presenta en Audència Pública aquest dijous 8 de juliol a La Mercè de Girona (18h).

De les 44 accions previstes al Pla que marcava l'estratègia del consistori per frenar el canvi climàtic, el  PACES, només 5 s'han completat del tot, i la resta estaria en desenvolupament o sense ni tan sols iniciar.

La posada en marxa d'un nou Pla de Transició Ecosocial, es tracta d'un primer pas important per posar fil a l'agulla, de manera urgent i sense més ajornaments, amb polítiques actives per fer front a l'emergència climàtica, tal com demanen entitats i societat civil des de fa temps. Si fa dos anys, l'Ajuntament de Girona declarava l'Emergència Climàtica, gràcies a la pressió d'una vintena d'entitats ecosocials, entre les que hi havia la Coordinadora, l'esboç del Pla de Transició Ecosocial que es presentarà aquest dijous obre un nou procés que ha de culminar l'any vinent amb un full de ruta transversal dissenyat amb l'aportació d'experts i de tots els seus actius econòmics, socials, polítics  i ciutadania. 

Des de la plataforma Girona pel Clima, que inclou una vintena d'entitats que lluitem per la justícia climàtica, ambiental i social, hem estat treballant el darrer any amb l'Ajuntament de Girona per donar forma a un procés participatiu a partir de l'elaboració d'una diagnosi, uns objectius generals i uns compromisos, enfocat a posar fre a l'emergència climàtica. Inicialment, s'ha esbossat un procés participatiu que ha d'acabar en l'elaboració d'aquest Pla de Transició Ecosocial, inclusiu i transversal -no pot haver-hi justícia climàtica sense justícia social, i viceversa-. Un pacte de ciutat que, com diu Jordi Mateu de Girona pel Clima, apunta cap a un “canvi de model econòmic de la ciutat i la reconversió de les activitats més nocives mediambientalment", que aposti per l’economia social i solidària. 

A resultes d'això, s'està intentant, d'una banda, presentar objectius i compromisos als partits de l'Ajuntament perquè sigui un acord de Ple. I de l'altra, s'està buscant també el suport i participació de les persones que viuen, transiten o vénen a Girona. És en aquest sentit que es va obrir un període d'adhesions i que, a més de la Coordinadora i altres entitats que formen part de Girona pel Clima, s'han adherit ja a la proposta d'objectius i compromisos que donaran el tret de sortida a aquest procés participatiu. Són  ACAPS GIrona, Amunt i Crits (Figueres), Associació Èccit (Girona), Associació NouSol (Salt-Girona), Associació pel Desenvolupament del riu Senegal (Girona), Càritas Interparroquial de Girona, Comissió de l'Agenda LLatinoamericana (Girona), Dagua ONG (Girona), Fundació SER.GI (Girona), GERD (Sarrià de Ter), Girona Acull, Idària Cooperativa Inserció (Llagostera), Justícia i Pau Girona, Llagostera Solidària, Núria Social (Olot), Oxfam Intermón Girona, Plataforma per la pau Lloret, Plataforma Educativa (9 entitats)Resilience Earth (Olot), Soarpal (Arbúcies) , Social Project 4.0 (Girona) i Valentes i Acompanyades (Salt),  

Demà dijous, 8 de juliol, és l'Audiència Pública, a la qual esteu convidades (a les 18h a la Mercè). Girona Pel Clima i Ajuntament de Girona explicaran la Diagnosi prèvia, els Objectius i el Procés participatiu, com a pas previ a sessions informagtives i espais de debat i participació, que de cares a la tardor s'aniran obrint.